Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-rzezuchy

Pasta z rzeżuchy

Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 opakowania rzeżuchy
4 jajka na twardo
250 g (1/4 kg) miękkiego masła
sok z cytryny
sos Worcestershire

Opis przyrządzania:
Rzeżuchę ścinamy, płuczemy na gęstym sicie i starannie osączamy. Bardzo drobno siekamy. Jajka na twardo obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka (białka nie będą nam potrzebne, u nas w takich sytuacjach bardzo pomaga pies...). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Żółtka skrapiamy łyżeczką soku z cytryny i połową łyżeczki sosu Worcestershire i tym samym mikserem rozbijamy na gładką pastę. Mieszamy razem, cały czas ucierając, masło, żółtka i posiekaną rzeżuchę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i - ewentualnie - sokiem z cytryny i sosem Worcestershire. Przekładamy pastę do ładnej miski i podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024