Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-tunczyka-i-ricotty

Pasta z tuńczyka i ricotty

Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 jajka
200 g tuńczyka w oliwie (odsączonego)
200 g bardzo świeżej ricotty
łyżka drobnych kaparków
1/2 pęczka natki pietruszki
cytryna
2 łyżki świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Dobrze osączonego z oliwy tuńczyka rozgniatamy widelcem i dodajemy do żółtek. Ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę, dodając po trochu ricottę. Kaparki przepłukujemy zimną wodą (na sitku), dobrze osuszamy na ściereczce i dodajemy do pasty. Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (same listki), dodajemy do pasty. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę (samą żółtą część) na drobnej tarce; dodajemy do pasty. Pastę starannie mieszamy, dodając parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy też trochę soku z cytryny. Do momentu podania trzymamy pastę pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024