Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-wedzonej-makreli

Pasta z wędzonej makreli

Bardzo smaczna, lekko ostra pasta rybna do kanapek - najlepiej sprawdza się ciemnym chlebie, ale w wersji bardziej eleganckiej możemy podać ją z grzankami melba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g wędzonej makreli
75 g miękkiego masła
150 g gęstej kwaśnej śmietany
chrzan (ze słoika)
cytryna
czerwona cebula i rzodkiewki do podania

Opis przyrządzania:
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wkładamy rybę do malaksera i dodajemy masło. Miksujemy, aż ryba połączy się z masłem w jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, łyżkę tartego chrzanu, skórkę startą ze sparzonej i osuszonej cytryny i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy wszystko na gładką masę, ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy pastę do miseczki i podajemy z ciemnym pieczywem, grzankami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i stosem rzodkiewek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024