Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasteis-de-Nata

Pasteis de Nata

Te pyszne ciastka znane są również pod nazwą "Pasteis de Belem" - od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. To mnisi właśnie są twórcami słynnych na cały świat ciastek, ikony kuchni portugalskiej - choć zwyczaj posypywania gorących pasteis cukrem i cynamonem jest już późniejszy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 12 ciastek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g gotowego ciasta francuskiego
troszkę masła do smarowania foremek
cytryna
strąk wanilii
2 szklanki (1/2 litra) pełnego mleka
5 jajek
50 g gładkiej mączki kukurydzianej
200 g cukru
cukier puder i cynamon do posypania

Opis przyrządzania:
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka takiej wielkości, żeby dało się wyłożyć nimi foremki do mufinów. Foremki takie (2 z 6 zagłębieniami) smarujemy masłem i wykładamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy foremki do lodówki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożykiem ścinamy skórkę - samą żółtą część. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne lepkie pesteczki. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, pesteczki i pusty strąk wanilii. Stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kwadrans. Przecedzamy mleko przez sitko, pusty strąk wanilii wyrzucamy. Połowę skórek drobno siekamy i dodajemy do mleka, resztę usuwamy. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. 4 jajka rozdzielamy na żółtka i białka (białek nie będziemy potrzebować, możemy z nich zrobić bezy, na drugą nóżkę). Żółtka i piąte, całe jajko ubijamy chwilę mikserem. Mączkę kukurydzianą rozprowadzamy w małej ilości mleka, po czym mieszamy z resztą mleka. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił i gotujemy na maleńkim ogniu, aż mleko z cukrem nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masą żółtkową. Krem nalewamy do miseczek z ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż wierzch ciastek niemal się przypali (10-15 minut) - w każdym razie krem powinien mocno zbrązowieć. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i od razu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Studzimy na metalowej kratce, podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024