Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pastilla

Pastilla

Jest to potrawa o zadziwiająco nieoczekiwanym smaku: słono-słodkie, pachnące nadzienie obleczone jest chrupką koszulką przypieczonego ciasta brik... Mam nadzieję, że tak właśnie pachną ulice Marrakeszu i Casablanki.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 udka confit z kaczki
500 g (1/2 kg) cebuli
2 łyżki tłuszczu z confit
2 łyżeczki ras-el-hanout
120 g orzeszków piniowych
5 łyżek płynnego miodu
szczypta szafranu
łyżka siekanej natki
łyżka siekanej świeżej kolendry
4 jajka
9 płatków ciasta brik
2 łyżki roztopionego masła
cukier puder i mielony cynamon do posypania

Opis przyrządzania:
Udka obieramy ze skóry i usuwamy kości. Mięso kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz z confit i wrzucamy cebulę. Po 5 minutach smażenia dosypujemy ras-el-hanout. Dolewamy niepełną szklankę wody, przykrywamy i dusimy przez kwadrans. Dodajemy mięso i gotujemy kolejny kwadrans. W tym czasie wsypujemy orzeszki piniowe na suchą patelnię i podpiekamy na złoto. 2/3 orzeszków mielimy na proszek. I całe i zmielone orzeszki wrzucamy do cebuli z mięsem. Dodajemy miód, szafran i zioła. Jajka rozbijamy widelcem i wlewamy do garnka z mięsem, mieszając bardzo energicznie. Kiedy się zetną, zdejmujemy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sporą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy 6 płatków ciasta brik tak, by zachodziły na siebie, a część zwisała poza brzeg tortownicy. Do środka wlewamy masę kaczo-jajeczną. Przykrywamy 3 płatkami ciasta brik (każdy smarujemy lekko roztopionym masłem) i zawijamy zwisające części ciasta. Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i mielonym cynamonem, po czym kroimy na trójkąty, jak tort.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024