Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasztet-z-watrobek-i-szalotek

Pasztet z wątróbek i szalotek

Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 szalotek
2 ząbki czosnku
500 g (1/2 kg) wątróbek z kurczaka
200 g masła
2 listki laurowe
3 łyżki brandy

Opis przyrządzania:
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wątróbki płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy z żyłek i resztek tłuszczu. Kroimy w mniejsze kawałki. Na dużą patelnię wkładamy 3/4 masła (150 g) i roztapiamy. Wkładamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez minutę, po czym dokładamy wątróbki. Dodajemy listki laurowe i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż mięso będzie zupełnie usmażone. Wlewamy brandy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, zaś resztę (mięso z sosem) przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pasztet przekładamy do 8 małych miseczek, dobrze ugniatając. Wygładzamy powierzchnię. Resztę masła roztapiamy w małym rondelku. Polewamy powierzchnię pasztecików i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby masło stężało. Pasztet wyjmujemy na 20 minut przed podaniem. Podajemy z borówkami, marynatami i grzankami Melba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024