Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-sosem-szpinakowo-serowym

Penne z sosem szpinakowo-serowym

Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g penne
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
100 g gorgonzoli
4 łyżki mleka
100 g ricotty
garść pestek słonecznikowych

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje - wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szpinak przebieramy, obrywamy ogonki, zaś listki bardzo starannie płuczemy i osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek, ale nie dopuszczamy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i smażymy, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Solimy i - pardon - pieprzymy. Przekładamy do malaksera lub blendera.
Gorgonzolę wkładamy do garnuszka, dolewamy mleko i podgrzewamy, aż się rozpuści (można to zrobić w kuchence mikrofalowej). Dodajemy do szpinaku.
Do malaksera wkładamy też ricottę i wszystko miksujemy na gładki, zielony sos. Doprawiamy do smaku, zapewne pieprzem, bo gorgonzola jest dość słona. No, ale jak tam kto chce.
Na małej patelence rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy pestki słonecznika i smażymy na złoty kolor, po czym osączamy z tłuszczu.
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem szpinakowo-serowym i posypujemy pestkami, po czym szybciutko podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024