Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-sosem-z-czerwonej-cebuli

Penne z sosem z czerwonej cebuli

Idealnie byłoby tu użyć cipolla di Tropea - słodkiej czerwonej cebuli, której pochodzenie jest kontrolowane prawnie (DOC). Ale ze zwykłą czerwoną cebulą sos też będzie dobry, choć może mniej subtelny.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Kalabria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 czerwone cebule
500 g (1/2 kg) makaronu penne
5 pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
2 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
suszone peperoncino
50 g prażonych orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Potem odcedzamy starannie, odkładamy na bok 2-3 łyżki cebuli, zaś resztę wkładamy do malaksera. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki myjemy i osuszamy, wrzucamy do malaksera. Czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera. Bazylię i oregano myjemy, osuszamy i obrywamy listki - wrzucamy je do malaksera. Wszystkie warzywa miksujemy na jednolity sos, dodając 4 łyżki oliwy, sól i pokruszone peperoncino do smaku. Makaron odcedzamy, szybko mieszamy z sosem, posypujemy odłożoną cebulką i orzeszkami piniowymi. Podajemy bez zwłoki, bo sos jest zimny i wszystko będzie szybko stygło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024