Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piaskowe-ciasteczka-z-kremem-morelowym

Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym

Ciasteczka te po angielsku nazywają się "melting moments" - i w istocie w mgnieniu oka rozpływają się w ustach.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: około 25 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) miękkiego masła
55 g cukru pudru
300 g mąki
50 g mąki kartoflanej
150 g suszonych moreli
115 g cukru
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Miękie masło wkładamy do miski i przesiewamy do niego cukier puder. Ręcznym mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Do maślanego kremu przesiewamy zwykłą mąkę i mąkę kartoflaną i zagniatamy wszystko razem na gładkie i miękkie ciasto. Łyżeczką do herbaty nabieramy ciasto i toczymy z niego w rękach kulki. Układamy kulki na blasze, zostawiając między nimi 5 cm wolnego miejsca. Każdą kulkę spłaszczamy wypukłą stroną widelca - jeśli widelec przykleja się do ciasta, zanurzamy go na chwilę w wodzie. Przy okazji na każdym ciasteczku odbije się wzór (widelcowych zębów). Pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez mniej więcej kwadrans, aż leciuteńko się zazłocą. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na metalowej kratce. Teraz robimy masę morelową: suszone morele wkładamy do rondelka i dolewamy szklankę wody. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut, aż morele będą miękkie. Odcedzamy i miksujemy morele na gładkie piure. Przelewamy z powrotem do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy jeszcze 5 minut, by masa trochę zgęstniała. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Płaską stronę ciasteczek smarujemy zimną masą morelową i łączymy ciasteczka po 2. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024