Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczarki-nadziewane-szarymi-krewetkami

Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami

Belgowie uwielbiają szare krewetki (Crangon crangon), w które zaopatruje ich Morze Północne (podobno krewetki te można odławiać także w Bałtyku - czy ktoś coś słyszał na ten temat?). Najpopularniejszym daniem jest pomidor nadziewany szarymi krewetkami w majonezie, ale takie pieczarki zapieczone na złoto są chyba jeszcze lepsze. A może by tak w sezonie nadziać krewetkami prawdziwki?

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 sporych pieczarek
75 g masła
50 g mąki
2 szklanki pełnego mleka
150 g szarych krewetek
50 g tartego gruyera

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką, usuwamy nóżki.
Odrobiną masła smarujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego pieczarki - oczywiście wgłębieniem do góry.
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dolewamy po trochu mleko, nadal mieszając. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, aż będzie gładki i straci smak mąki.
Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy krewetki i mieszamy.
Nadzienie nakładamy na kapelusze i posypujemy tartym gruyerem.
Wstawiamy pieczarki do nagrzanego piekarnika na kwadransik, a w każdym razie do momentu, gdy wierzch będzie przyrumieniony, a grzyby miękkie.
Podajemy na gorąco lub ciepło. Z bagietką, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024