Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczona-dorada-z-papryka

Pieczona dorada z papryką

Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorada o wadze około 1 i 1/2 kg (wypatroszona)
cebula
2 ząbki czosnku
cytryna
pęczek świeżej bazylii
100 ml białego wina
oliwa z oliwek
2 zielone papryki
czerwona papryka
100 ml octu z sherry
2 łyżki płynnego miodu

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Rybę starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, po czym całą cytrynę kroimy w cienkie plasterki, usuwając po drodze pestki. Spory żaroodporny półmisek smarujemy oliwą i wykładamy plasterkami cytryny (na powierzchni, jaką mniej więcej zajmie ryba). Na cytrynie kładziemy cebulę z czosnkiem i kilka listków bazylii, zaś na samym wierzchu rybę. Robimy w mięsie 3 równoległe, skośne nacięcia. Polewamy winem i 3 łyżkami oliwy, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Co jakiś czas polewamy doradę wytwarzającym się sosem. Papryki kroimy na pół. Usuwamy ogonki, pestki i membrany. Papryki starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy paprykę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Solimy i - znów - pieprzymy, dolewamy ocet z sherry i gotujemy, aż wygotuje sie do połowy. Dodajemy miód i startą skórkę z cytryny i gotujemy przez 20 minut na malutkim ogniu. Upieczoną doradę ostrożnie przekładamy na ogrzany półmisek. Na nacięciach kładziemy paski papryki. Półmisek ozdabiamy resztą listków bazylii, zaś confit z papryki podajemy w miseczce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024