Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczona-dynia-z-lesnymi-grzybami

Pieczona dynia z leśnymi grzybami

Bezmięsne danie obiadowe, kwintesencja jesieni. Podajemy ze szpinakowymi kluseczkami lub innymi kluskami typu spaetzle.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańczowa dynia o wadze mniej więcej 3/4 kg
cebula
oliwa z oliwek
5 listków świeżej szałwi
200 g mieszanych leśnych grzybów
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
kawałek świeżego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Dynię kroimy pionowo na pół, a potem w półksiężyce. Wydłubujemy nasiona i włókna, ścinamy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebulę i skrapiamy warzywa oliwą. Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, którymi posypujemy warzywa. Wstawiamy blachę do piekarnika na pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, ocieramy je z leśnych paprochów i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy kwaśną śmietanę i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Przekładamy warzywa na 2 ogrzane talerze i polewamy sosem grzybowym. Z kawałka parmezanu ścinamy nożykiem do warzyw cienkie płatki, którymi posypujemy gotowe danie.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024