Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczona-rybka-z-cytryna

Pieczona rybka z cytryną

Prościutkie danie z białej ryby z cytryną i koperkiem. Podajemy z chrupiącą bagietką i kieliszkiem chłodnego białego wina.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ładne
grube kawałki filetów z białej ryby (dorsz
morszczuk
mintaj)
koperek
cytryna
masło

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Filety z ryby posypujemy solą i garścią posiekanego koperku. Polewamy filety sokiem z całej cytryny. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, podkładając kilka kawałków masła. Jeżeli naczynie wyłożymy papierem do pieczenia, nie będzie problemu z odczepieniem rybki od podłoża po upieczeniu. Na rybie układamy kilka plasterków cytryny ze skórką i wstawiamy półmisek do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Upieczoną rybkę przekładamy ostrożnie łopatką na talerze, ozdabiamy ćwiartką cytryny i gałązką koperku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024