Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-kalafior

Pieczony kalafior

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik kalafiorów zmieni zdanie, gdy spróbuje tej orzechowej w smaku, pikantnej jarzynki.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kalafior
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ładny, biały i zwarty kalafior dzielimy na różyczki. Starannie płuczemy na durszlaku i osączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior wykładamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy i - oczywiście - pieprzymy do smaku. Mieszamy, żeby oliwa i przyprawy równomiernie się rozłożyły i rozkładamy kalafior pojedynczą warstwą. Wstawiamy blachę na środkową półkę do piekarnika i pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior będzie miękki i zacznie się przyrumieniać - jakieś pół godziny, może trochę więcej. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024