Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-kurczak-z-winogronami

Pieczony kurczak z winogronami

Jesienny niedzielny kurczak z pysznym sosem i podsmażonymi zielonymi winogronami. Podajemy z piure ziemniaczanym i właściwie dowolną jarzynką. Może jeszcze miska cykorii z ćwiartkami węgierek i winegretem...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak (najlepiej wiejski)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 czubate łyżki masła
500 g (1/2 kg) zielonych dużych winogron bez pestek
200 ml wina Gewuertztraminer
cytryna
2 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy zbędny tłuszcz. Solimy i - pardon - pieprzymy zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącą wkładamy kurczaka. Osmażamy go na złoto ze wszystkich stron. Brytfannę smarujemy połową masła. Wkładamy obsmażonego kurczaka i wstawiamy do piekarnika na godzinę. W czaise pieczenia przewracamy kurczaka ze 2 razy. Winogrona pozbawiamy szypułek i starannie myjemy w zimnej wodzie. 12 winogron rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z winem. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok i dodajemy do wina z winogronami. Kiedy kurczak będzie upieczony (nakłuty na udzie powinien wydzielać przezroczysty sok) i rumiany, wyjmujemy go z piekarnika. Zddejmujemy z brytfanny na ogrzany talerz i trzymamy w cieple. Z sosu w brytfannie zdejmujemy nieco tłuszczu (jeśli kurczak był tłusty), a do reszty sosu wlewamy mieszankę winno-winogronowo-cytrynową. Dodajemy gałązki tymianku i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy, mieszając i zdrapując przypieczone kawałeczki mięsa, przez 5 minut. Jednocześnie roztapiamy na patelni resztę masła. Na gorące wrzucamy resztę winogron i podsmażamy przez kilka minut. Sos solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Kurczaka kroimy na porcje (nienawidzę tego robić), układamy na ogrzanym półmisku i otaczamy usmażonymi winogronami. Sos podajemy osobno, w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024