Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-seler-z-curry

Pieczony seler z curry

W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spory seler korzeniowy
3 czubate łyżki masła
łyżka proszku curry
łyżka ziaren czarnej gorczycy

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Seler obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy go w równej wielkości kawałki, takie na jeden-dwa kęsy. Wsypujemy na blaszkę na tyle dużą, żeby seler leżał jedną warstwą. Solimy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy curry i gorczycę i smażymy, mieszając, przez 3 minuty, aż mikstura zacznie bąblować i będzie ładnie pachnieć. Gorącym masłem polewamy seler i mieszamy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy seler będzie złoty i zmięknie, blaszkę wyjmujemy, jeszcze raz mieszamy kawałki selera i podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024