Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piekielny-kurczak

Piekielny kurczak

Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 spore czerwone papryczki chilli
kawałek korzenia imbiru o długości 3 cm
3 duże ząbki czosnku
mały pęczek świeżej kolendry
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
łyżeczka mielonego turmeriku
oliwa z oliwek
spory kurczak

Opis przyrządzania:
Papryczki kroimy na pół, usuwamy pestki i ogonki, płuczemy. Imbir i czosnek obieramy, kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i grubo siekamy. Kmin rzymski i nasiona kolendry rozcieramy w moździerzu. Do malaksera wkładamy papryczki, imbir, czosnek, świeżą kolendrę, kmin roztarty z kolendrą, turmerik, łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Wszystko razem miksujemy na niezbyt gładką pastę. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rękoma oddzielamy skórę od mięsa na piersiach (zaczynamy od strony szyi i jakby odklejamy skórę od mięsa, wkłądając ręce pod skórę - idzie to łatwo, trzeba tylko uważać, żeby skóry nie przebić). Smarujemy piersi połową pasty chilli i naciągamy z powrotem skórę. Resztą pasty smarujemy kurczaka już normalnie, ze wszystkich stron. Wkładamy mięso do szklanego naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przekładamy kurczaka do brytfanny i pieczemy około półtorej godziny, aż kurczak będzie rumiany. Przed pokrojeniem odstawiamy mięso na 5-10 minut w ciepłe miejsce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024