Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pikantna-salatka-z-melona

Pikantna sałatka z melona

Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 szklanki cukru
świeża papryczka jalepeno lub 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej papryczki chilli
mały melon odmiany kantalupa (o pomarańczowym miąższu)
1/2 melona o zielonym miąższu (honeydew - żółty z wierzchu)
sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, po czym gotujemy minutę do dwu i zdejmujemy z ognia.
W tak zwanym międzyczasie kroimy papryczkę jalapeno (lub papryczki chilli) na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Dodajemy papryczkę do gorącego syropu i zostawiamy do wystudzenia.
Melony kroimy w kawałki, usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę, a jeśli mamy szczególnie wrażliwy artystycznie dzień, wycinamy specjalnym przyrządem kulki.
Pokrojone melony mieszamy z syropem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej - na noc.
Tuż przed podaniem wciskamy do oziębionej sałatki nieco soku z cytryny. Sałatkę nakładamy łyżką cedzakową, żeby syrop, w którym marynowały się owoce, nie rozlewał się po talerzu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024