Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pikle-z-zielonych-pomidorow

Pikle z zielonych pomidorów

Gotowa sałatka z zielonych pomidorów (z octem i masą przypraw) zawsze wydawała mi się za ostra, zaś pomidory miały metaliczny posmak. Za to nasze pikle z zielonych pomidorów nie mają żadnej z wymienionych wyżej wad.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2 kilo

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/4 kg zielonych pomidorów
2 cebule
1/2 szklanki grubej soli
szklanka cukru
2 szklanki octu z cydru (może też być jabłkowy albo biały winny)
1/2 szklanki rodzynek (lub rodzynków)
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku curry
pieprz cayenne
2 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej

Opis przyrządzania:
Zielone pomidory kroimy w cienkie plastry.
Cebule obieramy i też kroimy w cienkie plastry.
Wkładamy warzywa do szklanej lub plastikowej miski i przesypujemy solą. Dolewamy tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Na wierzch kładziemy odwrócony talerzyk (by przytrzymać jarzynki pod słoną wodą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia odsączamy pomidory wraz z cebulą i płuczemy je starannie w zimnej wodzie.
Otrząśnięte z nadmiaru wody warzywa wkładamy do dużego rondla. Dodajemy cukier i ocet, rodzynki, cynamon, curry i dowolną ilość pieprzu cayenne. Stawiamy rondel na małym gazie i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Zwiększamy gaz, zagotowujemy, teraz znowu zmniejszamy gaz i gotujemy łagodnie jakieś pół godziny.
W kubeczku mieszamy mączkę kukurydzianą z 2 łyżeczkami zimnej wody i wlewamy do pomidorów.
Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, a kiedy wszystko zgęstnieje, przekładamy pikle do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy, odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pikle próbujemy dopiero po miesiącu, gdyż wszystkie smaki muszą się przegryźć, a ocet stracić swą ostrość.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024