Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-bobu-po-egipsku-bessara

Piure z bobu po egipsku (bessara)

To piure w Egipcie często robi się z bobu suszonego. Ale świeży też jest pyszny.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) bobu
cebula
3 ząbki czosnku
duży pęczek świeżej kolendry
duży pęczek natki
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Bób obieramy ze skórki - jest to czynność nudna, lecz prosta. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kolendrę i natkę myjemy. Do garnka wkładamy bób, cebulę, czosnek oraz zioła. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wlewamy wodę tak, by wszystko pokryła. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bób przez godzinę. Po tym czasie miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sitko (jeśli ktoś ma przecieraczkę do warzyw, to właśnie w tym przypadku doskonale się przyda). Dodajemy masło, przelewamy z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy piure trochę zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki i podajemy z innymi przystawkami lub surowymi warzywami i chlebem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024