Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-prawdziwkami

Pizza z prawdziwkami

No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Ciasto na focaccię lub pizzę
6-8 pięknych prawdziwków (borowików)
4 szalotki lub 2 nieduże cebulki
300 g sera Taleggio
trochę mąki do wałkowania
garść suchej polenty
szklanka kwaśnej śmietany lub sera mascarpone
bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte ciasto na pizzę (patrz przepis: Ciasto na focaccię lub pizzę) dzielimy na dwie części, toczymy z nich kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na czas grzania się pieca oraz przygotowywania reszty składników.
Grzyby ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, kroimy w cienkie plasterki.
Szalotki (lub z braku laku cebulki) obieramy i kroimy w cieniutkie krążki.
Taleggio dzielimy na pół (żeby było sprawiedliwie na każdą pizzę), a potem w niedużą kostkę.
Kiedy piekarnik się już nagrzeje, rozwałkowujemy każdą kulę ciasta na możliwie cienki placek, podsypując ewentualnie odrobiną mąki.
2 duże blachy posypujemy suchą polentą (albo wykładamy papierem do pieczenia), a na polencie kładziemy nasze placki.
Teraz każdy placek smarujemy śmietana lub serkiem mascarpone, na wierzchu układamy sprawiedliwie prawdziwki, szalotki i kostki sera, po czym obsypujemy wszystko od serca świeżo zmielonym czarnym pieprzem, który wyjątkowo dobrze komponuje się z prawdziwkami. Jeszcze wszystko solimy i skrapiamy lekko oliwą.
Wkładamy pierwszą blachę do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od góry, i pieczemy kilka minut, pilnując - trudno mi podać właściwy czas pieczenia, bo zależy od zbyt wielu czynników, ale w przeciętnym piecu, w przeciętny dzień, pizza powinna się piec mniej więcej 10 minut. W każdym razie, kiedy wierzch pizzy skwierczy, zaś brzegi ciasta zaczynają się rumienić, wyjmujemy pizzę z pieca i od razu wkładamy drugą.
Zanim rzucimy się na pizzę, dobrze odczekać chwilę, gdyż taka prosto z pieca potrafi nieźle poparzyć podniebienie!
Pizzę kroimy w kawałki i podajemy z kieliszkiem dobrego włoskiego wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024