Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-ziemniaczana

Pizza ziemniaczana

Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500g (1/2 kg) ziemniaków
250 g (1/4 kg) marchwi
mała cebula
3 jajka
2 łyżki mąki
oliwa z oliwek
2 pomidory
strąk żółtej papryki
100 g mozarelli
kilka czarnych i zielonych oliwek
garść świeżo startego parmezanu
suszone oregano

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki i marchewkę obieramy i płuczemy. Ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy z łusek, drobniutko siekamy i dodajemy do startych warzyw. Dodajemy też jajka, mąkę i dużą szczyptę soli, wszystko starannie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy około 30 cm smarujemy oliwą. Wkładamy masę ziemniaczaną i ugniatamy na placek o równej grubości. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie myjemy pomidory i paprykę. Pomidory kroimy w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Podpieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu kładziemy pomidory i paprykę, rozkładamy oliwki, posypujemy kostkami mozarelli i parmezanem. Oprószamy lekkko oregano i wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut - ser powinien się zacząć przyrumieniać. Pizzę kroimy na 4 części i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024