Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placek-imbirowy-z-lukrem

Placek imbirowy z lukrem

Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
odrobina oleju do smarowania formy
250 g (1/4 kg) mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
125 ciemnobrązowego miałkiego cukru
125 g masła
8 łyżek Golden Syrup
2 jajka
szklanka (1/4 litra) mleka
250 g (1/4 kg) cukru pudru
łyżka syropu ze słoika z imbirem w syropie
sok z 1 cytryny
3-4 kawałki imbiru w syropie

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną sporą (powiedzmy 20 cm na 28 cm) blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, imbir, cynamon i sodę przesiewamy do miski, po czym dodajemy ciemny cukier i mieszamy.
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy golden syrup i podgrzewamy, mieszając, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z ognia.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleko i mieszamy.
Teraz wlewamy masło z syropem oraz jajka z mlekiem do miski z mąka i przyprawami. Starannie mieszamy na gładką masę, po czym wlewamy do przygotowanej blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny do 40 minut - upieczone ciasto powinno być sprężyste w dotyku, a patyczek wbity weń powinien wyjść czysty, bez przylepionych grudek ciasta.
Ciasto wyjmujemy, odwracamy na metalową kratkę, zdejmujemy blaszkę i papier.
Cukier puder ucieramy z syropem imbirowym i taką ilością soku z cytryny, żeby powstała gęsta, ale dająca się rozsmarować masa (czytaj: lukier).
Imbir kroimy w małe kawałki, mieszamy z lukrem, po czym rozprowadzamy po ciepłym jeszcze cieście (łatwiej się rozsmaruje).
Zostawiamy ciasto, żeby zupełnie wystygło - chyba, że nie przeszkadza nam kapiący lukier, wówczas zjadamy ciasto na ciepło, bo takie jest oczywiście najlepsze...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024