Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placki-ziemniaczane-jakby-indyjskie

Placki ziemniaczane jakby indyjskie

Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) ziemniaków o zwartym miąższu
mały strąk zielonej papryki
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
kawałek świeżego imbiru o długości około 2 cm
1/2 pęczka świeżej kolendry
żółtko
olej słonecznikowy do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Ścieramy ziemniaki na grubej tarce. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka, pestek i membran, starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do ziemniaków. Kmin rzymski i kolendrę wsypujemy na małą patelenkę i podpiekamy na średnio małym ogniu, aż zaczną strzelać i ładnie pachnieć. Dodajemy do ziemniaków, wraz z ostrą suszoną papryką. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do ziemniaków. Kolendrę płuczemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy żółtko i wszystko razem starannie mieszamy, dodając sól do smaku. Z masy robimy kotleciki grubości mniej więcej centymetra. Na sporej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wkładamy placuszki i smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podajemy na gorąco, z raitą ogórkową i jakimś chutneyem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024