Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placki-ziemniaczane-na-ostro

Placki ziemniaczane na ostro

Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków
spora cebula
4 czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki chili
mały pęczek kolendry
2 jajka
kopiasta łyżka mąki
olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycieramy, po czym ścieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki - dodajemy do ziemniaków. Paryczki chili myjemy i kroimy w plasterki - jeśli wolimy wersję łagodniejszą, to najpierw usuwamy pestki i membrany. Dodajemy do ziemniaków. Kolendrę myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wszystkie warzywa starannie mieszamy, dodając jajka, mąkę i trochę soli. Dużą patelnię stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wlewamy tyle oleju, by na dnie była cienka warstwa tłuszczu. Na gorący olej kładziemy łyżką porcje masy i rozklapujemy je na cienkie placki. Smażymy kilka minut na sporym ogniu, aż spód placków będzie przyrumieniony. Łopatką kuchenną odwracamy placki i smażymy dalej, aż i druga strona będzie rumiana. Zdejmujemy placki z patelni i odsączamy z tłuszczu na kawałku papieru kuchennego. Usmażone placki trzymamy w cieple, a gdy wszystkie będą gotowe, podajemy z jogurtem lub gęstą śmietaną.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024