Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-dorsza

Placuszki z dorsza

Jest to jedno z moich ulubionych anglosaskich dań - takie placuszki niczym nie przypominają osławionych "kotletów rybnych" PRLu. Biała rybka, z niedużą ilością ziemniaków, ze świeżymi ziołami... wszystko razem wymieszane i usmażone na złoto. Idealnym dodatkiem będzie Sos tatarski lub Bezgrzeszny sos tatarski (dla dbających o poświąteczną linię) i ćwiartki cytryny. A - zupełnie niezłe są też na zimno.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g filetów z dorsza bez skóry
2 ugotowane ziemniaki
ząbek czosnku
mały pęczek szczypiorku
jajko
gałka muszkatołowa
garść zwykłej mąki
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie rybę przez 10 minut do kwadransa (w zależności od grubości filetów), aż ryba zupełnie straci swą przezroczystość i, nakłuta widelcem, będzie dzielić się na płatki. Wyjmujemy filety łyżką cedzakową i studzimy, po czym dzielimy na drobne kawałeczki.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy. Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy.
Jajko wybijamy ze skorupki i rozkłócamy widelcem.
Mieszamy razem rybę, ziemniaki, czosnek, siekany szczypiorek i jajko. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Mokrymi rękoma toczymy z masy kulki wielkości, powiedzmy, piłki pingpongowej (w wersji koktajlowej robimy znacznie mniejsze), po czym spłaszczamy je w kształtne placuszki.
Placuszki obtaczamy ze wszystkich stron w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju - co najmniej pół szklanki. Kiedy olej będzie naprawdę gorący, wkładamy kilka placuszków (powinny mieć miejsce do smażenia, bo inaczej się nie przyrumienią, a rozlecą) i smażymy na złoto-brązowo z obu stron (po kilka minut z każdej strony).
Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco lub zimno, ozdobione resztą szczypiorku i z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024