Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-ziemniaczane-z-suszonymi-pomidorami

Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g mączystych ziemniaków
pęczek natki pietruszki
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
gałka muszkatołowa
zwykła mąka do podsypania
olej słonecznikowy do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w równej wielkości kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości - jakiś kwadrans. Odcedzamy, odparowujemy chwilę i albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków, albo tłuczkiem rozgniatamy na piure.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oliwy i drobno siekamy.
Mieszamy razem piure, natkę, pomidory, mąkę i jajka na jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Stół kuchenny oprószamy mąką. Omączonymi rękoma toczymy z ciasta wałek o długości, powiedzmy, 30 cm. Wałek kroimy na 16 części, które później formujemy w kształtne placuszki.
Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy po kilka placuszków na raz i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, delikatnie odwracając łopatką kuchenną.
Usmażone placuszki osączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z jakimś sosem - pomidorowym, śmietanowym, jogurtowym...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024