Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Plonace-chorizo

Płonące chorizo

Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g chorizo w jednym kawałku
4 ząbki czosnku
50 ml brandy

Opis przyrządzania:
Chorizo kroimy w półcentymetrowe plastry. Dużą i ciężką patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu. Wrzucamy chorizo i smażymy, mieszając, aż się przyrumeni z obu stron. Rozkładamy plastry pojedynczą warstwą na papierze kuchennym, a tłuszcz z patelni wylewamy niemal w całości, zostawiając tylko jakieś pół łyżki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy z powrotem chorizo na patelnię, dodajemy czosnek i smażymy chwilę, aż czosnek trochę zmięknie, a chorizo się zagrzeje. Na patelnię wlewamy brandy i kiedy się podgrzeje, zapalamy je - albo od gazu albo po prostu zapałką. Podajemy natychmiast na stół, żeby zrobić wrażenie na gościach. Jemy, kiedy płomienie zgasną.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024