Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Podpalane-serki-cabecou

Podpalane serki cabecou

Efektowne danie z francuskich serków cabecou - smażone na złoto serki polewamy podgrzanym calvadosem i podpalamy; trzeba pamiętać, żeby zgasić światło...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja-Normandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże zielone jabłka
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
2 jajka
100 g tartej bułki
8 serków cabecou
2 łyżki masła
80 ml calvadosu
grzanki do podania

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w dość cienkie plasterki i mieszamy z sokiem z cytryny. Polewamy 2 łyżkami oliwy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Delikatnie mieszamy i rozkładamy na 4 żaroodporne talerze. Jajka wbijamy na talerz i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Serki zanurzamy w jajkach i starannie obtaczamy w tartej bułce. Kładziemy na gorące masło i smażymy na złoto z obu stron. Calvados rozgrzewamy w rondelku. Usmażone serki kładziemy na jabłkach, polewamy ciepłym calvadosem, podpalamy i natychmiast podajemy (z dodatkiem grzanek).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024