Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Podstawowy-wywar-z-kurczaka

Podstawowy wywar z kurczaka

Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg kawałków kurczaka (na przykład skrzydełek)
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
2 pory
ćwiartka włoskiej kapusty
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
Mięso kurczaka dzielimy na kawałki (tasakiem lub ciężkim, ostrym nożem). Płuczemy i wkładamy do dużego garnka.
Marchewkę obieramy i myjemy.
Seler naciowy myjemy (a jeśli używamy korzeniowego, to obieramy ze skórki) i kroimy w mniejsze kawałki.
Pory obieramy z wierzchnich liści, starannie płuczemy i kroimy w kawałki(zieloną część też).
Kapustę po prostu starannie myjemy między listkami.
Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele i pieprz oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Solimy.
Wlewamy 9 szklanek zimnej wody i powoli doprowadzamy niemal do wrzenia, zdejmując pianę, która pojawi się na powierzchni.
Gotujemy wywar 2 godziny na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, a utrzymując tuż poniżej punktu wrzenia. Jeśli rosół będziemy gotować na dużym ogniu, będzie mętny.
Po 2 godzinach cedzimy rosół przez gęste sito i studzimy.
Używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024