Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwica-z-zielonymi-szparagami-po-chinsku

Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)

Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg polędwicy wołowej
ząbek czosnku
czerwona papryczka chilli
2 łyżki sosu sojowego
łyżka wytrawnego sherry
łyżka drobno startego świeżego imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
12 zielonych szparagów
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka mąki ryżowej (ostatecznie ziemniaczanej)

Opis przyrządzania:
Wołowinę czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy. Kroimy mięso w długie, cienkie paski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę czyścimy z nasion i membran, kroimy w długie i cieniutkie paski.
Mieszamy czosnek, papryczkę, sos sojowy, sherry, tarty imbir i olej sezamowy na gładką pastę. Dodajemy paski mięsa i starannie mieszamy, najlepiej ręką, wcierając pastę w mięso. Odstawiamy na pół godziny.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparag, a sam przełamie się w odpowiednim miejscu). Kroimy szparagi na kawałki długości 5 cm.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Na gorący olej wrzucamy szparagi i smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Wyjmujemy z woka i odstawiamy na bok.
Do woka dolewamy łyżkę oleju i partiami smażymy odsączoną z marynaty polędwicę.
Pozostałą marynatę mieszamy z mąką ryżową (lub ziemniaczaną).
Do woka wrzucamy całe usmażone mięso i szparagi. Wlewamy marynatę z mąką i smażymy jeszcze chwilę, aż wszystko będzie gorące, a sos zgęstnieje.
Podajemy natychmiast z ryżem lub makaronem sojowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024