Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-z-suszonymi-sliwkami-i-roquefortem

Polędwiczki z suszonymi śliwkami i roquefortem

Zimowe danie nie na każdy kulinarny gust - są jednak tacy, którzy za lekko przydymiony słodko-słony smak śliwek z niebieskim serem oddaliby królestwo (gdyby je mieli).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
250 g (1/4 kg) suszonych śliwek bez pestek
200 ml białego wytrawnego wina
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
150 g sera roquefort
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w plastry o grubości 2 cm. Solimy i - pardon - pieprzymy z każdej strony.
Śliwki wkładamy do rondelka, zalewamy winem i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu, w którym wino zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na bok.
Na ogniu stawiamy patelnię. Roztapiamy w niej masło i oliwę. Na gorący tłuszcz kładziemy plastry polędwiczki i smażymy na rumiano z obu stron - mniej więcej 5 minut. Zdejmujemy z patelni, a tłuszcz od smażenia wylewamy.
Na patelnię (tę samą) wlewamy śliwki z winem i gotujemy na dużym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wkładamy usmażone mięso. Dodajemy roquefort, rozgnieciony na grudki widelcem i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu, po czym przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy z piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024