Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polenta-z-kozim-serem

Polenta z kozim serem

Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 litr (4 szklanki) pełnego mleka
szklanka polenty
250 g koziego twarożku
kilka łyżek gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Wlewamy mleko do dużego garnka i zagotowujemy, pilnując, żeby nie wykipiało. Dodajemy 2 łyżeczki soli.
Wolno, cały czas mieszając, wsypujemy polentę i gotujemy przez 20-25 minut na małym ogniu. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką.
Kozi twarożek kruszymy i dodajemy do ugotowanej polenty. Mieszamy, po czym dodajemy śmietanę - 3-4 łyżki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024