Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polenta-z-sosem-grzybowym

Polenta z sosem grzybowym

Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Polenta do grillowania lub odsmażania
800 g świeżych leśnych grzybów (dowolnych)
4 spore dojrzałe pomidory
3 łyżki masła
kilka listków świeżej szałwii

Opis przyrządzania:
Polentę przyrządzamy zgodnie z przepisem Polenta do grillowania lub odsmażania i odstawiamy do zastygnięcia.
Grzyby przebieramy, ocieramy z leśnych paprochów (czystą ściereczką), przycinamy podstawy. Kroimy grzyby w plasterki.
Pomidory myjemy, kroimy w kawałki i miksujemy w blenderze, po czym przecieramy przez sitko.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy przetarte pomidory, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy sos na małym ogniu przez pół godziny.
Kiedy sos będzie gotowy, wyjmujemy polentę z lodówki i kroimy ją w plastry o grubości około półtora cm.
Na sporej patelni rozgrzewamy resztę masła, a kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy plastry polenty. Smażymy na sporym ogniu, aż spód polenty dobrze się zarumieni. Ostrożnie odwracamy i dosmażamy na rumiano z drugiej strony.
Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paseczki (tylko listki). Dodajemy do sosu.
Polentę kładziemy na ogrzanych talerzach i polewamy sosem grzybowym - uwaga! polenta będzie wściekle gorąca!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024