Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomarancze-w-waniliowej-marynacie

Pomarańcze w waniliowej marynacie

Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 pomarańczy
strąk wanilii
100 g cukru
4 łyżki wytrawnego sherry

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Z pozostałych pomarańczy ścinamy ostrym nożem skórkę tak, by usunąć całe albedo. Kroimy owoce poziomo w plastry o grubości 1/2 cm i przekładamy do szklanego płaskiego naczynia. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy pestki. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarenka i strąk wanilii, cukier i 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy tak długo, aż powstanie dość gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy sherry i mieszamy. Syropem polewamy pomarańcze i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Podajemy do rozmaitych kremów i galaretek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024