Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomaranczowa-sabayon

Pomarańczowa sabayon

Między deserem a napojem - pomarańczowa wersja popularnego włoskiego dania.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 żółtek
180 g cukru
pomarańcza
laska wanilii
200 ml wytrawnego białego wina
50 ml Cointreau

Opis przyrządzania:
Żółtka wbijamy do szklanej, żaroodpornej miski. Dodajemy cukier. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce - tylko pomarańczową warstwę. Dodajemy skórkę do żółtek. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy pestki; dodajemy je do żółtek. Wszystko razem starannie miksujemy ręcznym mikserem. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą - dno miski nie może dotykać powierzchni wody, bo żółtka zmienią się w słodką jajecznicę (blee...). Ubijamy sabayon mikserem na wolnych obrotach, dodając po trochu białe wino. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolewamy Cointreau i jeszcze chwilę ubijamy. Przelewamy sabayon do wyskoich szklanek lub kieliszków i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024