Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomaranczowy-sos-winegret

Pomarańczowy sos winegret

Oryginalny sos karmelowo-pomarańczowy, przeznaczony raczej do podawania na ciepło, niż na zimno. Doskonały do smażonego lub grillowanego sera, niezły też do szparagów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańcza
75 g cukru
150 ml białego octu winnego
2 łyżeczki musztardy z Dijon
150 ml oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach.
Wsypujemy cukier do rondelka, dolewamy 2 łyżki wody i stawiamy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel.
Do karmelu wlewamy ocet - uwaga, pryska i syczy! - i dodajemy skórkę. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w occie, a płyn zredukuje się mniej więcej do 2/3 szklanki. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Wlewamy syrop do blendera, dodajemy musztardę i olej i miksujemy, aż powstanie jednolita emulsja. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024