Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidorki-bloody-Mary

Pomidorki "bloody Mary"

Bardzo śmieszne danie-nie danie, bo jak nazwać nasączone wódką pomidorki koktajlowe? Podajemy nabite na wykałaczki, jak koreczki, ku uciesze dorosłych gości, ale uwaga - amatorzy alkoholu w wersji słodkiej raczej nie będą zachwyceni.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) słodkich pomidorków koktajlowych
listek laurowy
łyżeczka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
ostra papryczka chilli
cytryna
czysta wódka (jakieś 1/2 litra)
gruba sól

Opis przyrządzania:
Pomidorki myjemy, osuszamy i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja. Dodajemy listek laurowy, pieprz, tymianek, papryczkę i przekrojoną na pół cytrynę. Zalewamy pomidorki wódką, zakręcamy i wstawiamy na kilka dni do lodówki. Pomidorki możemy trzymać w wódce przez miesiąc - będą tylko zyskiwać na (koktajlowym) smaku. Podajemy na wykałaczkach, z miseczką grubej soli do maczania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024