Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-prowansalskie

Pomidory prowansalskie

Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6-9 pomidorów
4 gałązki świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pomidory myjemy, wycieramy i kroimy horyzontalnie na pół. Układamy przecięciem do góry na żaroodpornym półmisku. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z tymianku i rozmarynu obieramy listki i siekamy razem. Posypujemy pomidory. Skrapiamy każdą połówkę oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy i siekamy drobno tyle natki, żeby wyszły 2 łyżki i mieszamy z czosnkiem. Po 20 minutach (mniej więcej, to nie jest suflet!) wyjmujemy pomidory. Piekarnik przełączamy na opiekacz. Każdą połówkę posypujemy mieszanką czosnku i natki. Wstawiamy pomidory pod opiekacz na około 5 minut. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024