Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-zapiekane-z-mozzarella

Pomidory zapiekane z mozzarellą

Zabawne danie kolacyjne - plastry pomidorów przekładamy mozzarellą i cebulką, składamy w pierwotny kształt i zapiekamy. Świetne ze świeżą bagietką.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
2 cebule średniej wielkości
2 kulki dobrej mozzarelli
4 okrągłe pomidory
mały pęczek bazylii
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Niezbyt duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki i kroimy w zgrabne plasterki.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy każdy poziomo na 4 plastry.
Bazylię myjemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie paski.
Na dolnym plastrze każdego pomidora kładziemy plasterek cebuli, potem plasterek mozzarelli, solimy i (pardon) pieprzymy, potem kilka pasków bazylii. Kładziemy następny plaster pomidora, cebulkę, ser i tak dalej, aż powstaną cztery pomidory przekładane cebulą i mozzarellą.
Ustawiamy przekładane pomidory w przygotowanej formie i skrapiamy każdy odrobiną oliwy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut - ser powinien zacząć się topić.
Ukręcamy razem łyżkę oliwy i łyżkę octu balsamico ze szczyptą soli i pieprzu.
Upieczone pomidory skrapiamy sosem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024