Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poncz-jableczny-z-pomaranczami

Poncz jabłeczny z pomarańczami

Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 pomarańczy
8 goździków
6 szklanek (półtora litra) naturalnego soku z jabłek (najlepiej prosto z sokowirówki)
6 lasek cynamonu
jasny miód do smaku
200 ml calvadosu
sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie. Jedną odkładamy do ozdoby, 2 kroimy w spore kawałki i wkładamy do garnka. Z pozostałych 2 wyciskamy sok i wlewamy go do tego samego garnka. Dodajemy goździki.
Dolewamy sok z jabłek - najlepiej zrobiony samemu, z sokowirówki, ale jeśli to nie wchodzi w grę, bierzemy naturalnie mętny sok jabłkowy bez dodatku cukru. Dodajemy 2 laski cynamonu i tyle miodu, ile nam odpowiada.
Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia, mieszając, żeby miód się rozpuścił.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny (na czas jesiennego spaceru...).
Tuż przed podaniem dolewamy calvados i podgrzewamy napój niemal do wrzenia.
Ostatnią pomarańczę kroimy w plasterki i rozdzielamy między szklanki. Do każdej szklanki wkładamy po lasce cynamonu.
Gorący napój doprawiamy do smaku - o ile trzeba - sokiem z cytryny, po czym nalewamy do szklanek i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024