Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Portugalska-zupa-z-jarmuzu-ziemniakow-i-chorizo

Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo

...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 łodyg jarmużu
1/2 kg (500 g) ziemniaków na piure
oliwa z oliwek
200 g chorizo w kawałku

Opis przyrządzania:
Z jarmużu odcinamy (nożyczkami) liście, zaś łodygi wyrzucamy. Liście bardzo starannie płuczemy i kroimy w cienkie paski. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki oliwy i chorizo. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez 25 minut. Wyjmujemy chorizo i kroimy w plasterki. Ziemniaki wyławiamy z garnka łyżką cedzakową i rozgniatamy widelcem na piure. Wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy kiełbasę i jarmuż. Dolewamy trochę wody i gtoujemy przez kwadrans, aż jarmuż będzie al dente (ugotowany, ale stawiający opór zębom). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do ogrzanej dużej miski i polewamy oliwą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024