Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Prosciutkie-curry-z-jagniecina

Prościutkie curry z jagnięciną

Najprostsze curry, jakie znam - oczywiście z dodatkiem gotowej pasty, według upodobania łagodnej, średnio ostrej lub piekielnej. Podajemy z ryżem i ogórkową raitą (Raita ogórkowa), odrobina chutneyu z mango też pewnie nie zaszkodzi.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pomidory
cebula
2 duże ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
500 g (pół kilo) mielonej jagnięciny
2 łyżki ulubionej pasty curry
szklanka (250 ml) mleka kokosowego

Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do wrzącej wody, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, mieszając, przez chwilę, dodajemy mięso i smażymy, aż zbieleje - drewnianą łyżką rozgniatamy co większe grudki.
Dodajemy pomidory, pastę curry i mleko kokosowe, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pół godziny do 45 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024