Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Proste-ciasto-bananowe

Proste ciasto bananowe

Bardzo łatwe ciasto, w którym możemy zużyć nazbyt dojrzałe banany. Ciasto zawinięte w folię aluminiową możemy przechowywać przez kilka dni.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta cynamonu
40 g wyłuskanych włoskich orzechów

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odrobiną masła smarujemy średnią keksówkę (formy silikonowej smarować nie trzeba). Banany obieramy i kroimy w drobne kawałki. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni. Wkładamy banany, posypujemy łyżką cukru i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut - cukier powinien zacząć się karmelizować. Resztę masła wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski, dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie spieniona masa. Dodajemy mąkę, proszek i cynamon. Mieszamy, po czym dodajemy masło i banany. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do ciasta. Raz jeszcze mieszamy i wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse. Sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe. Jeśli patyczek wyjdzie z ciasta suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika. Studzimy i podajemy na ciepło lub po zupełnym wystudzeniu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024