Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Proste-ciasto-z-jablkami

Proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto ucierane, z jabłkami i cynamonem. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, do popołudniowej herbatki.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g masła plus trochę do smarowania foremek
150 g cukru
185 g mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
2 jajka
łyżeczka wanilii
łyżeczka mielonego cynamonu
2 jabłka
łyżka dżemu morelowego
łyżka Calvadosu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Średniej wielkości keksówkę smarujemy masłem.
Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Lekko studzimy i wlewamy do miski robota kuchennego.
Dodajemy cukier, mąkę, jajka, wanilię i cynamon. Ucieramy na gładką, jednolitą masę.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy - najpierw w ćwiartki, potem w plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Przekładamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno być przyrumienione, a patyczek wbity w ciasto wyjść z niego suchy.
Dżem morelowy wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i rozgrzewamy, mieszając, na małym ogniu. Dolewamy Calvados, mieszamy i przy pomocy pędzelka smarujemy powierzchnię upieczonego ciasta. Ciasto trzymamy jeszcze kilka minut w formie, po czym ostrożnie zeń wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Kroimy w grube plastry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024