Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Proste-sataye-z-kurczaka

Proste sataye z kurczaka

Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
100 ml sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy, usuwamy resztki tłuszczu i ścięgien. Kroimy piersi wzdłuż na cienkie paski. Do szklanej lub plastikowej miski wkładamy masło orzechowe i dolewamy powoli sos sojowy, cały czas mieszając, aż powstanie gładka pasta. Dodajemy mięso i starannie mieszamy, żeby wszystkie kawałki pokryły się sosem. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Pół godziny przed grillowaniem wkładamy garść patyczków do szaszłyków do zimnej wody - dzięki namoczeniu nie będą się palić nad węglami. Mięso nawlekamy wężykiem na patyczki i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024