Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Prowansalska-zupa-czosnkowa

Prowansalska zupa czosnkowa

Postna, skromna zupa "przednówkowa" z południowej Francji. W dialekcie prowansalskim nazywa się aigo-boulido, czyli wrząca woda. Ale jest tam jeszcze parę składników, nie martwcie się.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże ząbki czosnku
listek laurowy
oliwa z oliwek
żółtko
6 kromek bagietki

Opis przyrządzania:
Do garnka wlewamy litr wody i solimy ją. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i drobniutko go siekamy, po czym dodajemy do wody, wraz z listkiem laurowym. Wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Do miski wkładamy surowe żółtko i powolutku dolewamy gorącą zupę, cały czas mieszając. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy ją także pieprzem. Do każdego talerza wkładamy po 3 kromki bagietki i zalewamy zupą. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024