Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-w-sosie-pomaranczowym

Przegrzebki w sosie pomarańczowym

Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 świeżych przegrzebków bez korala
3 pomarańcze
szklanka dobrego białego wytrawnego wina
opakowanie szafranu
50 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Przegrzebki szybko myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy kuchennym papierem.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dodajemy wino, sporą szczyptę cukru i nieco soli. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę, po czym ogień zmniejszamy na średni, dodajemy szafran i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Na gorące wkładamy przegrzebki i smażymy na sporym ogniu po 3 minuty z każdej strony - małże powinny być rumiane. Lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na patelnię po przegrzebkach wlewamy sos pomarańczowy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dodajemy resztę masła w małych kawałkach. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzedni wmieszaliśmy w sos.
Do sosu wkładamy usmażone przegrzebki i obracamy kilka razy, żeby sos dobrze je pokrył.
Przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024