Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepiorki-duszone-z-porto

Przepiórki duszone z porto

Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 przepiórek
4 łyżki masła
6 gałązek świeżego tymianku
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
100 ml czerwonego porto
100 ml bulionu z kurczaka
6 gruszek

Opis przyrządzania:
Przepiórki myjemy i osuszamy. 2 łyżki masła rozgniatamy z solą i pieprzem, dzielimy na 6 porcji i wkładamy je do środka każdej przepiórki. Tymianek myjemy i wkładamy (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek. Każdą przepiórkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Resztę masła roztapiamy na głębokiej i ciężkiej patelni. Wkładamy przepiórki i rumienimy ze wszystkich stron. Kiedy będą już miały ładny kolor (jakieś 10 minut), solimy je i wlewamy porto wraz z bulionem z kurczaka. Patelnię przykrywamy i dusimy zwierzątka na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je pionowo na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Dodajemy do przepiórek i gotujemy kolejne 10 minut. Uduszone ptaszki przekładamy na ogrzane talerze (najpierw usuwamy wykałaczki). Obok kładziemy ćwiartki gruszek, skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024