Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepiorki-lakierowane-rabarbarowym-syropem

Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem

Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
4 przepiórki
2 łodygi rabarbaru
cukier
anyżek gwiazdkowy
cynamon w laskach
pieprz w ziarnkach
60 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Przepiórki płuczemy i starannie osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy syrop: zagotowujemy szklankę wody i czubatą łyżkę cukru. Dodajemy łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone w plasterki, jeden anyżek gwiazdkowy, kawałeczek kory cynamonu, kilka ziarenek pieprzu i trochę soli. Gotujemy syrop 10 minut, po czym przelewamy przez sitko, odciskając łyżką kawałki rabarbaru. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Każdą przepiórkę zanurzamy w syropie (posługując się szczypcami), układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zanurzanie powtarzamy i tak do skutku, czyli do momentu, gdy ptaszki będą rumiane i błyszczące. Resztę syropu podgrzewamy, a kiedy się zagotuje, wrzucamy po kawałku masło, cały czas mieszając. Sos powinien być jednolity i błyszczący. Przepiórki podajemy polane odrobiną sosu - resztę sosu serwujemy w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024